ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑ

ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑ

 

Με αφορμή συχνά παράπονα συνδημοτών μας σχετικά με εμφάνιση χώματος στις οικιακές τους δεξαμενές και ντεπόζιτα αλλά και στα φίλτρα «ιζημάτων» που τοποθετούν στο εσωτερικό οικιακό δίκτυο, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

 

Το φαινόμενο παρατηρείται Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που το δίκτυο σε αρκετές περιοχές έχει ασυνεχή ροή με αποτέλεσμα να καταπονείται περισσότερο και να έχουμε αυξημένα φαινόμενα ρωγμών, σπασιμάτων και διαρροών και εισχώρησης χώματος. Όταν επανέλθει η παροχή νερού όλα αυτά τα χώματα και ακαθαρσίες καταλήγουν στις βρύσες και δεξαμενές των καταναλωτών κυρίως όπου τερματίζουν τα δίκτυα.

 

Στις περιοχές του Ηρακλείου που τα δίκτυα είναι παλαιά (σιδηροσωλήνες), παρουσιάζονται φαινόμενα «σκουριάς» καθώς επίσης και σε οικιακές σωληνώσεις, ντεπόζιτα, αντλητικά, θερμοσίφωνες, ηλιακά, κ.λ.π.

 

Το γεγονός ότι όλα τα σπίτια διαθέτουν δεξαμενές αποθήκευσης νερού είτε στις ταράτσες τους (συνήθως από λαμαρίνα ή πλαστικό) είτε υπόγειες τσιμεντένιες, επιτείνει το πρόβλημα διότι το χώμα και η σκουριά συσσωρεύονται και επικάθονται στο πυθμένα των δεξαμενών με αποτέλεσμα να παρατείνεται η παροχή θολού νερού ακόμη και όταν το δίκτυο έχει καθαρό και διαυγές νερό, διότι τροφοδοτεί με πίεση τις δεξαμενές και αναμοχλεύει τον πυθμένα.

 

Η ΔΕΥΑΗ ελέγχει καθημερινά το νερό των δικτύων του Ηρακλείου και εφαρμόζει προληπτική απολύμανση του νερού γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις όπου μπορεί να εμφανιστεί λίγο χώμα και να εξασφαλίζεται η μικροβιακή καθαρότητα του νερού.

 

Η τοποθέτηση φίλτρων «ιζημάτων» στο οικιακό δίκτυο πριν τα ντεπόζιτα και τις δεξαμενές, είναι μεν χρήσιμο όμως αυτά πρέπει να αλλάζονται συχνά διότι η σταδιακή συσσώρευση χώματος τα καθιστά αναποτελεσματικά και επικίνδυνα. Ακόμη και όταν το νερό είναι οπτικά καθαρό (διαυγές), με την πάροδο του χρόνου το φίλτρο θα συσσωρεύσει ίζημα (χώμα και άλατα) λόγω της ύπαρξης του στις γεωτρήσεις, δεξαμενές και δίκτυα.

 

Η ΔΕΥΑΗ από την πλευρά της προβαίνει σε τακτικούς καθαρισμούς των δικτύων με βάνες καθαρισμού (ξεπλύματος) στα τερματικά των δικτύων, όμως σε κάθε περίπτωση οι δημότες οφείλουν να προβαίνουν σε περιοδικούς καθαρισμούς των δεξαμενών τους και συχνές αλλαγές των φίλτρων τους (όπου αυτά υπάρχουν).

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία για τα παραπάνω θέματα ή για θέματα ποιότητας νερού , παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στο Χημικό Εργαστήριο της Επιχείρησης (κος Κουμάκης  τηλ. 2810-529404, κα. Αισώπου 2810-529405)

 

 

Σχετικό έγγραφο :

ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑ