«ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ nCoV»

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

 

 

Ορισμός ύποπτου κρούσματος

 

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και

 

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

 

 1. Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης ή
 2. Ιστορικό ταξιδιού σε πληγείσες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

 

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

 

Σημείωση επί ορισμού:

 1. Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

 

 • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2
 • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (π.χ. χειραψία)
 • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
 • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από SARS-CoV-2
 • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας
 • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από SARS- CoV-2, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

2.Κίνα, Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία (οι περιοχές Emilia- Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto)

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον Κορωναïό 2019-nCoV ;

Τα αρχικά συμπτώματα, που έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί, περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Βήχα ή δύσπνοια
 • Μυαλγίες ή καταβολή
 • Σπανιότερα διαρροιες

 

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο μέσος χρόνος επώασης υπολογίζεται σε 5,2  ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες.

 

Υπάρχει υποψία ύποπτου κρούσματος στον χώρο εργασίας;

Εάν    ένας   εργαζόμενος   πληροί    τα    κριτήρια   του    ορισμού    ύποπτου κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κορωναϊό 2019-nCoV συστήνεται:

 • Ο υπεύθυνος της εγκατάστασης επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212000, 210 5212054 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και για οδηγίες αντιμετώπισής του.

 

 • Ο εργαζόμενος συστήνεται να παραμείνει στο χώρο εργασίας του, σε κλειστό γραφείο. Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου μπορεί να παραμένει ανοικτό, ωστόσο η πόρτα θα πρέπει να είναι κλειστή.

 

 • Στον εργαζόμενο που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.

 

 • Aν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, η είσοδος στον χώρο από άλλους εργαζόμενους θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

 • Με την αποχώρηση του εργαζόμενου από τον χώρο, θα πρέπει να γίνει επιμελής καθαρισμός του χώρου (διπλό πέρασμα, με την χρήση απολυμαντικών με αντιική δράση).

 

Καθαριότητα και απολύμανση του χώρου εργασίας:

 

 1. Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λ.π., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά.
 2. Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.
 3. Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης.
 4. Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).

 

 

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στην επιχείρηση επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:

 

 • σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
 • θερμόμετρα
 • χαρτομάντηλα
 • απλές χειρουργικές μάσκες
 • γάντια μιας χρήσης
 • σακούλες απορριμμάτων
 • υγρά καθαρισμού επιφανειών

 

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς Γενικά μέτρα πρόληψης  μετάδοσης λοιμώξεων

Συστήνεται σε όλους τους χώρους της εγκατάστασης καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

 

 1. Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
 2. Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
  • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα
  • αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
 3. Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.

 

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται συνεχώς.

Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και  η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας  της μονάδας.

 

Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιπούς φορείς της Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας) είναι σημαντική τόσο για την προετοιμασία των μέτρων πρόληψης όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.

 

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

 

Πηγές για το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο:

 

 • ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης, Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται μέσω του Αναπνευστικού, www.eody.gov.gr
 • BIOSAFETY A.E., Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρός Εργασίας

Πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Ε.Ο.Δ.Υ. (http://www.eody.gov.gr τηλ.: 2105212000)

 

Σχετικά έγγραφα:

Έγγραφο-1

Έγγραφο-2